Karpov Deinze

Karpov Deinze

Luchtig schaakblog

Diverse luchtige schaak anekdotes van zowel binnen als buiten onze club.

Ontknoping in eerste afdeling

ClubkampioenschapPosted by webmaster@karpovdeinze.be 18 Apr, 2019 21:56:17

In de hoogste afdeling van ons clubkampioenschap beloofde het bij aanvang razend spannend te worden. Maar liefst 3 van onze grote tenoren besloten om deel te namen aan ons kampioenschap. Wat beloofde te gebeuren is ook in waarheid omgezet. Met nog 2 speeldagen voor de boeg staan Dirk en Ruben samen aan de leiding van het klassement. Op dit moment heeft Ruben het voordeel van meer gewonnen wedstrijden achter zijn naam te hebben staan. Maar wat is dit voordeel waard als je even kijkt naar het programma? Enige correcte antwoord op deze vraag is niks, want op de slotspeeldag staan beide heren tegenover elkaar in wat een rechtstreeks duel voor de titel lijkt te gaan worden. Volg onze website van nabij en je zit op de eerste rij voor de ontknoping van deze tweestrijd!

Volg dus zeker onze website verder van nabij!

  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post8

Eerste stappen jeugdwerking

JeugdwerkingPosted by webmaster@karpovdeinze.be 11 Mar, 2019 22:06:33
Onze club is sinds dit jaar ook begonnen met een jeugdwerking. Hieronder kan je alvast eens mee de sfeer opsnuiven van dit nieuwe initiatief.

De derde les is reeds achter de rug. Graag houd ik jullie af en toe op de hoogte van het verloop van de schaaklessen.

Tijdens de eerste les maakten we kennis en lieten we zien wat we reeds van het schaakspel kennen. Daarna maakten we al enkele oefeningen. Het schaakspel leek een doolhof, want met een van onze stukken moesten we de veiligste weg naar de stip zien te vinden. We leerden dat we niet zomaar naar elk veld konden bewegen en hielden rekening met mogelijke zetten van de tegenstander. Voor sommigen was het paard een heel vervelend stuk! Tegelijk kregen we dan ook meer inzicht in de kracht van het paard. (p. 23-24)


Tijdens de tweede les zochten we naar de veiligste weg om onze tegenstander schaak te zetten (p. 25-26). We leerden wat pat betekent en wanneer het remise is. We zochten naar een veld waar onze koning pat stond en moesten ook al rekening houden met penningen, want onszelf mogen we niet schaak zetten! (p. 39-40-41).

In de les van afgelopen zondag zochten we naar zoveel mogelijk manieren om mat te geven. Soms was er niet één mat mogelijk, maar was er zelfs drie of vier keer mat mogelijk in een stelling! We zagen dat stukken goed kunnen samenwerken om de tegenstander mat te zetten (p. 16-17-18).

De kinderen krijgen af en toe hun oefenboekje mee naar huis. Ze hebben zelf de keuze of ze de oefeningen willen afwerken of niet.

In de week dat de kinderen hun boekje niet mee hebben naar huis neem ik de tijd om de oefeningen te verbeteren en nadien feedback te geven. Bij vragen, kunnen jullie steeds contact met mij opnemen of er is ook extra aandacht in de les om bij moeilijkere oefeningen stil te staan en deze samen op te lossen.

In de loop van de les kunnen de kinderen af en toe al tegen elkaar oefenen, maar het is nog leuker als er eens aan een tornooitje kan deelgenomen worden. Graag wil ik jullie dan ook de uitnodiging van het Debutantentornooi op 7 april als tip meegeven. Dit tornooi gaat door in Evergem en is ideaal voor beginnende schakers. Er is een speciale reeks voor kinderen die Stap 1 volgen. Wat in de lessen geleerd wordt, kan in de praktijk uitgevoerd worden. Zelf zal ik ook aanwezig zijn tijdens het tornooi. Ik heb drie plaatsen vrij voor mensen die graag willen carpoolen. Dit tornooi is geheel vrijblijvend. Bij interesse, neem gerust contact op.

Hopelijk kon dit artikel jullie boeien. Bij interesse in onze jeugdwerking of in andere zaken omtrent onze club, aarzel niet om ons te contacteren. Iedereen is van harte welkom!  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post7

Schaker vs voetballer

ColumPosted by webmaster@karpovdeinze.be 11 Jul, 2018 20:55:39

Tijdens het wk voetbal werd voetbal vaak vergeleken met schaken. Zelf heb ik het genoegen om beide een warm hart toe te dragen. Waarmee ik niet wil stellen dat ik van het ene noch het andere veel verstand heb.

Wel wil ik hiermee aantonen waar ik de inspiratie voor deze post haalde. Eigenlijk ligt hem de oorsprong bij de wedstrijd tussen onze rode duivels en Engeland. Hierbij werd op voorhand vaak gespeculeerd dat het wel eens de verliezer zou zijn die met de beste papieren ging lopen. Sommigen suggereerden openlijk dat de duivels zich beter lieten verliezen om aan die goede papieren te komen. Dit stemde mij tot nadenken, wat zou ik zelf doen in zo een situatie?

Merkwaardig genoeg kwam ik tot een dubbele conclusie, het voerbaldier in mij zou zeker voor winst spelen. Niet zozeer voor mezelf maar zeer zeker voor al datgene wat er rond dit spelletje hangt. Denk maar aan de verhalen van de, weliswaar Senegalese, supporters die zich lieten ontslaan op hun werk om met de ontslagpremie tickets te bemachtigen voor het wk. Of aan de talrijke vreugde en vaak ook verdriettaferelen die ons beeldscherm passeerden. Neen, voetbal is emotie en wie er van houdt verkoopt zijn ziel, lees de match, dus niet.

Schakers daarentegen worden geacht om doordacht te handelen en ten allen tijde de ratio in het spel te behouden. Zorgvuldig wordt alles berekend, de kansen gewikt en gewogen om uiteindelijk voor die weg te kiezen die volgens hen het meest kansen biedt. Indien deze weg gepaard gaat met ook eens “niet winnen” wordt alsnog voor die weg gekozen.

Laat ons dus besluiten dat in dit geval de voetballer overwint, hij gaat immers voor de zege. Beetje zoals onze duivels deden tegen Engeland.

Weekje later was er een andere situatie waarin de schaker het opname tegen de voetballer. Deze keer was er de schaker die de bus parkeerde om het in voetbaltermen te zeggen en de voetballer die met open vizier ten strijde wou trekken. Bij gelegenheid laat de schaker zijn stukken ten aanval trekken maar dit vooral zonder zijn stelling, lees verdediging, te verzwakken. Uiteindelijk slaagt de schaker er in om door de defensie van de voetballer heen te raken en haalt hij de zege binnen. Dit ene moment van verzwakking wordt de voetballer fataal.

Voorlopig kunnen we dus stellen dat ook dit duel tussen de schaker en de voetballer eindigt in een gelijkspel. Wie weet worden er later nog wat spelsituaties toegevoegd en weten we wie van beide het nu eigenlijk echt haalt.  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post6

Halfweg clubkampioenschap

ClubkampioenschapPosted by webmaster@karpovdeinze.be 11 Mar, 2018 19:20:11
We zijn net over de helft van ons clubkampioenschap. Hoog tijd dus om even na te kijken of de favorieten hun rol aan het waar maken zijn. Duikt er hier of daar een onverwachte kaper op de kust? U leest het hieronder.

In de hoogste afdeling is het niet ver zoeken naar een favoriet. Torenhoog is te zacht uitgedrukt als we het hebben over de favorietenrol van Dirk. Met 7 wedstrijden op de teller staat hij dan ook bovenaan de rangschikking. Opmerkelijk is wel dat hi!j al 3 keer remise moest toestaan. Voorlopig dus onverslaanbaar maar zoals hij het zelf soms zegt: "A draw is a draw".

Op dit moment telt hij 2 punten meer dan zijn dichtste achtervolger. Ook de rest van onze eerste afdeling volgt op een hoopje. Blijkbaar zijn onze toppers erg aan elkaar gewaagd.

Enkel uittredend kampioen Tom lijkt wat in een mindere periode te verkeren. Wie weet kan hij in de terugronde zijn ware niveau terug oppikken en tonen waarom zijn foto in onze eregalerij prijkt.

Erg jammer is de forfait van Eric, hierdoor bestaat onze hoogste afdeling eigenlijk uit zeven, in plaats van acht deelnemers.

In onze tweede afdeling steekt Asère er werkelijk met kop en schouders bovenuit. In acht partijen diende hij nog maar één keer het onderspit te delven. Verder bleef hij ook nog één maal steken op een gelijkspel. De overige parijen werden in zijn voordeel beslecht. Met een voorsprong van 5 punten lijkt alles beslist. Maar u kent vast het verhaal van dat vel van die beer. Benieuwd dus of Astère hem al geschoten heeft.

Voor de podiumplaatsen ligt werkelijk alles open en si de strijd verre van gestreden. De andere schakers staan immers allen op een zakdoek. Reuze benieuwd wie het laken naar zich toe zal trekken.

In afdeling 3 steekt er niemand echt bovenuit. De strijd om de titel ligt dan ook nog helemaal open. Wel merkwaardig is dat Andy niet in de top 5 voorkomt. Merkwaardig omdat hij als enige van deze afdeling een rating van 1500 elo heeft. Blijkbaar weegt de ervaring in derde afdeling meer door want vast klanten Vic en Jean-Paul doen wel terug volledig mee voor het hoogste schavotje. Let op dat er hier wel geen dubbele eindronde is en de kaarten dus iets anders liggen dan in de andere reeksen.

Ook hier is het jammer dat Mathias diende af te haken en ook deze reeks dus een deelnemer minder telt.

Benieuwd wie uiteindelijk met de prijzen zal gaan lopen?
Volg dan zeker verder onze website en u blijft verder op de hoogte!


  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post5

Vooruitblik 1/8 finale Beker Karpov Deinze

Beker Karpov DeinzePosted by webmaster@karpovdeinze.be 04 Nov, 2017 14:55:13
In onze bekercompetitie wordt er gewerkt met een knock-out principe en worden de wedstrijden bepaald door middel van loting. Leukste hieraan is dat er soms ware toppers ui de ton komen en twee kandidaten voor de eindzege alkaar reeds treffen in een vroeg stadium van de competitie. Zeer zeker omdat wij niet werken met een geleide loting, waarbij de toppers elkaar pas treffen in een ver gevorderde fase van de beker.

Als we even het lijstje met de wedstrijden overlopen dan springt de partij tussen kampioen Tom en Ben toch zeker in het oog. Daar nemen twee titanen het tegen elkaar op en zal er al zeker een potentieel bekerwinnaar de competitie vaarwel moeten zeggen. Wij zijn alvast benieuwd naar dit resultaat.

Verderop achtten we ook Eric niet kansloos tegen zwaargewicht Ruben. Ook in dit duel zal er immers één van de betere spelers van onze club ten onder gaan. Uiteraard start Ruben in de favorietenrol maar wie weet is hier een verrassing in de maak.

Van verrassingen gesproken, ook in de partij tussen Mikaël en Ivan kan er wel eens eentje op het bord komen. Op papier beschikt Ivan over de beste kansen maar met een Mikaël in vorm is het toch steeds opletten geblazen; Pikant detail hierbij zou nog wel eens kunnen zijn dat beide schakers de Caro-Kann als wapen durven hanteren.

Qua spankracht kan de partij tussen Rudy en Andy zeker ook tellen. In het verleden waren er al resultaten van diverse makelij gaan van vlotte zeges voor beide heren tot duels in de late uren die meer op fysiek dan op schaakkunde werden beslecht.

U merkt het al, ook in onze beker valt er van alles te beleven. Volg ons verder op alle media en u blijft op de hoogte van alle schaakontwikkelingen.

Graag tot een volgende keer!

  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post4

Primeur Karpov Deinze

ClubkampioenschapPosted by webmaster@karpovdeinze.be 26 Aug, 2017 15:31:49
Na onze eerste samenkomst voor het nieuwe seizoen is het een feit. Omwille van het groeiende su!cces van onze club zijn wij genoodzaakt om ons vertrouwde systeem te verlaten. Niet langer een voorronde met 3 en daarna een eindronde met 3. Met 26 deelnemers zou dit te veel speeldagen in beslag nemen.

Gevolg hiervan is dat we wel nog een voorronde in 3, met 2 groepen van 9 en één van 8 maar daarna volgt een primeur voor onze club.
Onze derde afdeling zal uiteindelijk na een opsplitsing een playoff afwerken. Waardoor we dus eigenlijk voorhet eerst in de geschiedenis met een vierde afdeling zullen eindigen.

Hoe dit alles precies zal werken wordt nog nader bekeken maar bovenstaande zijn al zeer zeker de krijtlijnen. Op deze manier hopen wij dat dit clubkampioenschap voor iedereen leuk en uitdagend blijft.

Zo dit was het voor de update omtrent onze primeur. Graag tot een volgende keer.
  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post3

Terugblik op afgelopen seizoen

ClubkampioenschapPosted by webmaster@karpovdeinze.be 03 Jul, 2017 22:30:10
Nu ook onze souper achter de rug is kunnen we met zekerheid stellen dat het schaakseizoen er op zit.

Even terugblikken is dan zeer zeker op zijn plaats.

In onze eerste afdeling werd Tom clubkampioen, daarmee komt ook zijn portret te hangen in onze galerij der groten die ons clublokaal siert. Voor hem wacht dus de zware taak om komend seizoen te bevestigen en te bewijzen dat deze eerste titel geen toevalstreffer is.

In de tweede afdeling is het Ivan die aan het langste eind trok. Hiermee werd hij voor het eerst in zijn langlopende schaakloopbaan kampioen. Reeds vele keren stond hij op het podium maar op het hoogste schavot stond hij nog nooit. Wie weet komt hij volgend jaar terug uit in onze hoogste afdeling...

In derde tenslotte was het goud voor Jaen-Pierre. Na een steekje te laten liggen in onze voorronde tuimelde deze vaste waarde uit tweede afdeling in derde. Met deze titel onderstreept hij eigenlijk dat hij wel degelijk thuis hoort in onze tweede afdeling. Ook voor hem zit hierin dus een uitdaging verscholen.

U merkt het voor ieder lid zit er in het komende seizoen wel ergens iets te bewijzen. Dit nieuwe seizoen start op dinsdag 22 augustus. Iedereen van harte welkom!

  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post2

Laatste rechte lijn!

ClubkampioenschapPosted by webmaster@karpovdeinze.be 19 Apr, 2017 23:02:21
Met nog amper 2 speeldagen voor de boeg kunnen we zeker wel stellen dat ons clubkampioenschap de laatste rechte lijn is ingegaan! Razend spannend is het nog.

In onze eerste afdeling komen er in principe nog zes spelers in aanmerking voor het hoogste schavotje, dan gaan we er van uit dat Hans een tandje bijsteekt en er nog in slaaft om zijn resterende 5 wedstrijden tijdig af te maken. Wie wordt er genoteerd als clubkampioen anno 2017?

Bij een blik op het klassement van de tweede afdeling leren we direct dat daar netjes alle wedstrijden zijn afgewerkt. Ook hier zijn er nog 2 speeldagen te gaan en de eindsprint zal geschieden tussen Ivan en Astère. Wie van deze twee zal er zich kronen tot kampioen in tweede?

In onze derde afdeling lijkt Ronny kampioen te worden met zijn ogen dicht. Ware het niet dat Jean-Pierre nog wat wedstrijden in het krijt staat. Of hij er nog in slaaft om ons kersvers lid van een eerste titel op zijn palmares te plaatsen weten we binnen enkele weken.

U merkt het, onze competitie kan nog alle kanten op. Volg ons dus zeker verder op via onze diverse kanalen. Graag tot een volgende keer!

  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post1
Next »