Karpov Deinze

Karpov Deinze

Luchtig schaakblog

Diverse luchtige schaak anekdotes van zowel binnen als buiten onze club.

Schaker vs voetballer

ColumPosted by webmaster@karpovdeinze.be 11 Jul, 2018 20:55:39

Tijdens het wk voetbal werd voetbal vaak vergeleken met schaken. Zelf heb ik het genoegen om beide een warm hart toe te dragen. Waarmee ik niet wil stellen dat ik van het ene noch het andere veel verstand heb.

Wel wil ik hiermee aantonen waar ik de inspiratie voor deze post haalde. Eigenlijk ligt hem de oorsprong bij de wedstrijd tussen onze rode duivels en Engeland. Hierbij werd op voorhand vaak gespeculeerd dat het wel eens de verliezer zou zijn die met de beste papieren ging lopen. Sommigen suggereerden openlijk dat de duivels zich beter lieten verliezen om aan die goede papieren te komen. Dit stemde mij tot nadenken, wat zou ik zelf doen in zo een situatie?

Merkwaardig genoeg kwam ik tot een dubbele conclusie, het voerbaldier in mij zou zeker voor winst spelen. Niet zozeer voor mezelf maar zeer zeker voor al datgene wat er rond dit spelletje hangt. Denk maar aan de verhalen van de, weliswaar Senegalese, supporters die zich lieten ontslaan op hun werk om met de ontslagpremie tickets te bemachtigen voor het wk. Of aan de talrijke vreugde en vaak ook verdriettaferelen die ons beeldscherm passeerden. Neen, voetbal is emotie en wie er van houdt verkoopt zijn ziel, lees de match, dus niet.

Schakers daarentegen worden geacht om doordacht te handelen en ten allen tijde de ratio in het spel te behouden. Zorgvuldig wordt alles berekend, de kansen gewikt en gewogen om uiteindelijk voor die weg te kiezen die volgens hen het meest kansen biedt. Indien deze weg gepaard gaat met ook eens “niet winnen” wordt alsnog voor die weg gekozen.

Laat ons dus besluiten dat in dit geval de voetballer overwint, hij gaat immers voor de zege. Beetje zoals onze duivels deden tegen Engeland.

Weekje later was er een andere situatie waarin de schaker het opname tegen de voetballer. Deze keer was er de schaker die de bus parkeerde om het in voetbaltermen te zeggen en de voetballer die met open vizier ten strijde wou trekken. Bij gelegenheid laat de schaker zijn stukken ten aanval trekken maar dit vooral zonder zijn stelling, lees verdediging, te verzwakken. Uiteindelijk slaagt de schaker er in om door de defensie van de voetballer heen te raken en haalt hij de zege binnen. Dit ene moment van verzwakking wordt de voetballer fataal.

Voorlopig kunnen we dus stellen dat ook dit duel tussen de schaker en de voetballer eindigt in een gelijkspel. Wie weet worden er later nog wat spelsituaties toegevoegd en weten we wie van beide het nu eigenlijk echt haalt.  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post6