Karpov Deinze

Karpov Deinze

Luchtig schaakblog

Diverse luchtige schaak anekdotes van zowel binnen als buiten onze club.

Eerste stappen jeugdwerking

JeugdwerkingPosted by webmaster@karpovdeinze.be 11 Mar, 2019 22:06:33
Onze club is sinds dit jaar ook begonnen met een jeugdwerking. Hieronder kan je alvast eens mee de sfeer opsnuiven van dit nieuwe initiatief.

De derde les is reeds achter de rug. Graag houd ik jullie af en toe op de hoogte van het verloop van de schaaklessen.

Tijdens de eerste les maakten we kennis en lieten we zien wat we reeds van het schaakspel kennen. Daarna maakten we al enkele oefeningen. Het schaakspel leek een doolhof, want met een van onze stukken moesten we de veiligste weg naar de stip zien te vinden. We leerden dat we niet zomaar naar elk veld konden bewegen en hielden rekening met mogelijke zetten van de tegenstander. Voor sommigen was het paard een heel vervelend stuk! Tegelijk kregen we dan ook meer inzicht in de kracht van het paard. (p. 23-24)


Tijdens de tweede les zochten we naar de veiligste weg om onze tegenstander schaak te zetten (p. 25-26). We leerden wat pat betekent en wanneer het remise is. We zochten naar een veld waar onze koning pat stond en moesten ook al rekening houden met penningen, want onszelf mogen we niet schaak zetten! (p. 39-40-41).

In de les van afgelopen zondag zochten we naar zoveel mogelijk manieren om mat te geven. Soms was er niet één mat mogelijk, maar was er zelfs drie of vier keer mat mogelijk in een stelling! We zagen dat stukken goed kunnen samenwerken om de tegenstander mat te zetten (p. 16-17-18).

De kinderen krijgen af en toe hun oefenboekje mee naar huis. Ze hebben zelf de keuze of ze de oefeningen willen afwerken of niet.

In de week dat de kinderen hun boekje niet mee hebben naar huis neem ik de tijd om de oefeningen te verbeteren en nadien feedback te geven. Bij vragen, kunnen jullie steeds contact met mij opnemen of er is ook extra aandacht in de les om bij moeilijkere oefeningen stil te staan en deze samen op te lossen.

In de loop van de les kunnen de kinderen af en toe al tegen elkaar oefenen, maar het is nog leuker als er eens aan een tornooitje kan deelgenomen worden. Graag wil ik jullie dan ook de uitnodiging van het Debutantentornooi op 7 april als tip meegeven. Dit tornooi gaat door in Evergem en is ideaal voor beginnende schakers. Er is een speciale reeks voor kinderen die Stap 1 volgen. Wat in de lessen geleerd wordt, kan in de praktijk uitgevoerd worden. Zelf zal ik ook aanwezig zijn tijdens het tornooi. Ik heb drie plaatsen vrij voor mensen die graag willen carpoolen. Dit tornooi is geheel vrijblijvend. Bij interesse, neem gerust contact op.

Hopelijk kon dit artikel jullie boeien. Bij interesse in onze jeugdwerking of in andere zaken omtrent onze club, aarzel niet om ons te contacteren. Iedereen is van harte welkom!  • Comments(0)//blog.karpovdeinze.be/#post7